Aks klavye destekleri

Çiz/Objeler/Aks/Aks ya da toolbardan Aks ikonu tıklandığında fare imlecinin şekli değişir. Bu şekil yatay aks, düşey aks ve serbest (açılı) aks çizimi durumları için farklıdır. Yatay, düşey ve serbest aks çizim modları arasında geçiş yapmak için klavyeden Space-bar tuşu kullanılır. Klavyeden space-bar tuşuna basıldığında fare imlecinin değiştiği görülür.

Hızlı çizim modu açık ise – Ctrl+H tuşlarına basılarak açılıp kapatılabilir – program aks isimlerini otomatik olarak arttırır. Ancak, hızlı çizim modu kapatılırsa, aks çizimi esnasında aksa istenilen isim girilebilir. Hızlı çizim modu aktif ise yatay ve düşey akslar tek tıklamada çizilir. Hızlı çizim modu inaktif ise ilk tıklamadan sonra program aks ismi girmenizi bekler. İstenilen isim klavye kullanılarak girilir. Girilmezse program aksa sıradaki ismi otomatik olarak verecektir. İkinci kez tıklandığında aks çizilir.

Serbest (açılı) aks çizimi esnasında klavye kullanılabilir. Bu tip akslara koordinat noktası, uzunluk ya da açı verilmek istendiğinde koordinat kutusu kullanılır. Koordinat kutusundaki X kutucuğuna x koordinat değeri, Y kutucuğuna y koordinat değeri, L kutucuğuna uzunluk değeri (m), A kutucuğuna da açı değeri (derece) girilir. Bu kutucuklara fare ile üzerine tıklanarak girilebileceği gibi, klavyeden X, Y, L ve A tuşlarına basılarak da girilebilir.

Aks ofset komutu ile aks üretilirken, enter tuşu işe yarar. İlk aks , aks tuşu ile yapıldıktan sonra, aks kutucuğuna değer yazılıp enter tuşuna basıldığında aks komutu çalışır ve belirtilen mesafeye aks çizilir. Tekrar enter tuşuna basıldığında, tekrar aks ofset moduna girilir ve işlem tekrarlanır. Bu yöntemle akslar çok seri bir biçimde üretilebilir.