Aks (yatay-düşey-eğik)

Aks çizmenin en kolay yolu, aksları ekranda grafik olarak, fare ve klavye yardımı ile çizmektir. Aks çizmek için:

Ctrl tuşu basılı tutularak H tuşuna basılırsa Hızlı Çizim Modu kapatılır veya açılır. Kapalı veya açık olduğu, alt satırda kullanıcıya iletilir. Hızlı çizim modu kapalı ise program sizden aksın adını onaylamanızı ister. Bu durumda, aksın adını ister değiştirirsiniz, ister enter tuşuna basarak mevcut aks  ismini kullanırsınız. Bu alternatife göre son maddeyi  tekrar düzenleyelim. Aksın adını değiştirin enter tuşuna basın veya aksın adı değişmeyecekse enter tuşuna basın. Aks çizilecektir.

Aks ayarlarından “Aks sınırına uzat” seçeneği işaretli değilse, program aks uzunluğunu belirleme işlemini de kullanıcıya bırakır. Bu durumda aksın ikinci noktası belirlenmeden önce klavyeden L tuşuna basılır. Koordinat kutusundaki L hanesine aksın uzunluk değeri girilir ve enter tuşuna basılır. Böylece aksın uzunluğu da belirlenir ve aksın ikinci noktası tıklanır.

Yukarıda anlatılan aks çizimi serbest (açılı) aks çizim yöntemidir. ideCAD programında yatay ve düşey aks çizimi için kolaylıklar mevcuttur. Çiz/Objeler/Aks/Aks tıklanıp aks komutu çalıştırıldığında klavyeden space-bar tuşuna basılarak ya da açığa çıkan aks yardımcı toolbarından Aks Çizim Tipini Değiştir ikonu tıklalarak fare imleci yatay ve düşey serbest aks çizimi pozisyonlarına getirilebilir. Bu durumda çizim alanında tek bir nokta tıklandığında, imlecin pozisyonuna göre bu noktadan geçen yatay ya da düşey aks çizilir. Burada dikkat edilmesi gereken husus, Aks sınırına uzat(Ayarlar/Obje Ayarları/Aks Ayarları) seçeneğinin işaretli olmasıdır. Bu seçenek işaretli ise aks, belirlenen aks sınırlarına göre otomatik olarak çizilir. İşaretli değilse aks kısa bir parça olarak çizilir.