Kat ve Kat Tanımları

ideYAPI programlarında kat bilgileri ayrı pencerelerde yer alır. Bir projede kat sayısı kadar kat penceresi bulunur. Yeni bir proje açıldığında, ekrana master kat penceresi gelir. Bu katın adı Zemin Kat, taban kotu sıfırdır.

Projeye yeni katlar ilave edilmek istendiğinde ya da mevcut katların yükseklik, kot ve isim bilgileri değiştirilmek istendiğinde;

Projeye kat ilave ettikçe program bu katlara otomatik olarak isim, kot ve yükseklik verir. Yukarı kat eklendikçe kat isimleri 1. Kat, 2. Kat, 3. Kat şeklinde artar. Aşağı eklenen kat isimleri de 1. Bodrum, 2. Bodrum, 3. Bodrum şeklinde arttırılır. Açılan her kata 3.3 m yükseklik verilir. Kat kotları da master kat (sıfır numaralı kat) taban kotu sıfır kabul edilerek düzenlenir. Otomatik olarak düzenlenen bu isim, kat yüksekliği ve kat kotları kullanıcı tarafından değiştirilebilir.

İmleç değiştirilmek istenen kutucuğun üzerine getirilir ve farenin sol tuşu tıklanır. Eski isim ya da değer silinir ve yeni değer yazılır. Kat yükseklikleri ya da herhangi bir katın kotu değiştirildiğinde, diğer kotlar da bu değişiklikle bağlantılı olarak otomatik olarak düzenlenir. Kot değerleri katların taban kotlarını ifade eder.

Kat pencerelerine girilecek objeler, katta bulundukları yere göre üç kısma ayrılabilir.

Programda kat tabanı “Mimari Plan Modu”, kat tavanı da “Kalıp Planı Modu” olarak adlandırılır. Kat tabanında yer alan objeler mimari plan modunda girilebilir. Bu objeleri kalıp planı modunda girmek mümkün değildir. Bu durumun tersi kat tavanı objeleri için geçerlidir. Kolon, aks, çizgi gibi objeler ise  her iki çizim modunda da girilebilir. Mimari Plan Modunda iken Kalıp Planı Moduna geçmek için Araçlar/Mimari Plan/Kalıp Planı satırı tıklanır. Bu işlem, klavyeden Shift+Tab tuşuna basılarak da yapılabilir.

Bir kat penceresinde girilen objeler eğer diğer katlarda da yer alacaksa, bu objeleri diğer katlara yeniden girmek gerekmez. Bu objeler diğer katlara kopyalanarak hızlı bir biçimde çoğaltılabilir. Katlar arası kopyalama iki yöntemle yapılabilir. Bunlardan birisi Kat  Kopyala, diğeri de Kopyala / Yapıştır yöntemidir.

Kat kopyalama yapmak için;

Katlar arası kopyalama yapmak için bir diğer yöntem de, bir kattaki objeleri kopyalayıp diğer kata yapıştırmaktır.

Kat pencereleri üç boyutlu pencerelerdir. Bu pencerelerde hem üç boyutlu hem de iki boyutlu objeler çizilebilir.

Üç boyutlu kat pencereleri dışında, programda iki boyutlu çizim pencereleri de mevcuttur. İki boyutlu çizim pencereleri sadece iki boyutlu objeleri (çizgi, çember, yay, tarama, ölçülendirme vb.) barındırırlar. Çizim pencerelerinde duvar, kiriş, temel vb. üç boyutlu objeler çizmek mümkün değildir. Çizim pencerelerine geçildiğinde üç boyutlu obje çizim komutları kapanır (inaktif duruma geçer).

Kat pencerelerinden kopyalanan objeleri çizim pencerelerine yapıştırmak da mümkün değildir. Kat pencerelerinden kopyalanan objeler sadece kat pencerelerine yapıştırılabilir. Çizim pencerelerinden kopyalanan objeler ise hem kat hem de çizim pencerelerine yapıştırılabilir. Programda pencereler arası geçiş yapmak için;

Pencereleri silmek için;