Kolonun diğer objelerle ilişkisi

Kolonlar planda tek düğüm noktası bulunan düşey taşıyıcı elemanlardır. Duvarlar, kirişler ve paneller kolonlara, kolonun herhangi bir noktasından bağlanabilirler. Duvar ya da kiriş kolona hangi noktasından bağlanmış olursa olsun, bağlantı noktası kolon düğüm noktasıdır. Kolon düğüm noktası Değiştir/Düğüm Noktası Taşı komutu ile taşındığında, kolona bağlı duvar ve kirişlerin kolonla birlikte hareket etmesi gerekir. Eğer hareket etmiyorlarsa, ilgili obje kolona bağlı değildir. Bu gibi bir durumda Değiştir/Uç Noktası Edit komutu ile bağlantı yeniden yapılmalıdır. Çünkü bağlantılar sağlıklı yapılmazsa döşeme oluştururken sorunlar yaşanır. Döşemeler ve mahaller ya oluşturulamaz ya da yanlış oluşturulur. Duvar ve kirişler döşemelerin sınırlarını belirledikleri için hatalı bağlantılar döşemelerde de sorunlara yol açar. Aynı durum döşeme ve mahal kenarları için de geçerlidir.

Kolon-duvar birleşimlerinin doğru yapılıp yapılmadığı sıvalardan belli olur. Kolon ve duvar sıvalarının bütünlük oluşturması, sıvaların kolon ya da duvarlar çizgilerini kesmemesi gerekir. Bunun sağlanması için, kolonun duvarlarla birleştiği noktada bir düğüm noktasının oluşturulması, bu düğüm noktasının kolon ve bu kolona birleşen duvarların ortak düğüm noktası olması gerekir. Tek parça bir duvarın üzerine bir kolon yerleştirilecekse, öncelikle duvar kolonun yerleştirileceği noktadan iki parçaya bölünmeli ve kolon bu noktaya yerleştirilmelidir. Kolon toolbarında bulunan Duvarları Kolonlarla Böl ikonu duvar bölme işini otomatik yapmaktadır. Duvarları Kolonlarla Böl ikonu basılıyla(aktifse) kolon duvar üzerinde tanımlanınca kolonun altında kalan duvar otomatikman ikiye bölünür ve kolon-duvar kesişimi tam anlamıyla yapılmış olunur.  Böylece kolon-duvar çizgileri ve sıvaları otomatik temizlenir. Bu ikon basılı değilse(inaktifse) kolon duvarın üzerinde tanımlanınca, kolonun altında kalan duvar bölünmeyecek ve sıva-çizgi kesişimleri temizlenmeyecektir. Bu durumda ya duvar yeniden iki parça olarak tanımlanmalı ya da Uç Noktası Edit ile duvar ucu kolona bağlanmalıdır. Duvarları Kolonlarla Böl seçeneği ancak özel durumlar için inaktif hale getirilmelidir.

Kolonların döşeme (mahal) içine yaptığı çıkıntılar (dişler) mahalin alanından düşülür. Örneğin; kolon boyutları büyütülür (dolayısıyla kolon dişi büyürse) mahal alanı küçülür.

Tekil temeller yalnızca kolon altına tanımlanabilen elemanlardır. Tekil temel çizebilmek için öncelikle kolonlara ihtiyaç vardır. Herhangi bir kolon silindiğinde de, kolon altına tanımlı tekil temel (varsa) silinir. Program bu konuda kullanıcıya uyarı mesaj iletecektir.