Program işi komutla yapar. İşi hangi koşullarda yapacağını, bilgi girişiyle anlar. Komut ve bilgi girişi için kullanılan araçlar klavye ve faredir. Sağ el ile fare kullanılırken, sol el ile klavye kullanılır. Fare ile bir tıklama ya da bir iş yapılırken, klavyeden shift, ctrl, F5, F6 vb tuşlar gerektiğinde sol el ile basılır.
Programda komutlar menüde veya toolbarda bulunmaktadır. Toolbardan komut çalıştırmak için, farenin imleci, toolbarda komutu temsil eden ikon üzerine getirilir ve sol tuş tıklanır.
Menüden komut çalıştırmak için;
Farenin imleci komutun bulunduğu menü üzerine getirilir ve sol tuş tıklanır.
Menü açılır ve komut tıklanır.
Eğer komut bir alt menüdeyse önce alt menü tıklanır, alt menü açılır ve komut tıklanır.
Aynı anda Mesaj Satırında, komut çalıştırılırken ne yapılması gerektiği adım adım kullanıcıya iletilir. Komut süresince bu mesajları izleyerek komut işleyişi hakkında yardım alınabilir.
Komutlar çalıştırılırken komutla ilgilisi olmayan bütün objeler program tarafından kapatılır. Bu sayede komutun işletilmesi sırasında hangi objelerin kullanılması gerektiği kolaylıkla görülür. Örneğin, dış ölçülendirme yaparken sadece dış ölçülendirmeyi ilgilendiren duvar ve kolon gibi objeler aktiftir, diğer tüm objeler inaktiftir (silik durumda görünürler). Böylece hatalı obje seçimleri program tarafından engellenmiş olur.
Programda komut çalıştırmanın başka bir yolu da sağ tuş menüyü kullanmaktır. Bu özellik, Ayarlar/Genel Ayarlar/Genel Ayarlar(Sağ Tuş ile Menü Göster) satırı işaretli ise geçerlidir. Farenin sağ tuşu tıklandığında en çok kullanılan komutların listelendiği menü açılacaktır. Komutu çalıştırmak için imleç komut üzerine getirilir ve sol tuş tıklanır. Eğer bir obje seçilir ve üzerinde sağ tuş tıklanırsa, seçilen objeye ait özel komutlar sağ tuş menüde listelenecektir.
Ayarlar/Genel Ayarlar/Genel Ayarlar(Sağ Tuş ile Menü Göster) satırı işaretli değilse, sağ tuş menü aktif değildir. Başka bir deyişle farenin sağ tuşuna basmak sağ menüyü açmaz ama komut tekrarı yapar. Bu durumda Ctrl tuşu ile birlikte farenin sağ tuşuna basmak sağ tuş menüyü aktif hale getirir.
Komut tekrarı, en son kullanılan komutu, menüye veya toolbara gerek kalmadan işletmektir. Komut tekrarı dört farklı metodla kullanılabilir.
Klavyeden enter tuşuna basmak
Ayarlar/Genel Ayarlar(Sağ Tuş ile Menü Göster) işaretliyken klavyeden Ctrl tuşu ile birlikte farenin sağ tuşuna basmak
Ayarlar/Genel Ayarlar/Genel Ayarlar(Sağ Tuş ile Menü Göster) işaretli değilken farenin sağ tuşuna basmak
Sağ tuş menüde Son Komutu Tekrarla satırını tıklamak.
Sürekli Çizim Modu olanağı ile, bir komuttan çıkmadan, seri biçimde obje tanımlanır. Bu seçenek işaretli ise komut uygulandığında, program komutu sonlandırmaz. Aynı komut içerisinde işlem yapmanızı bekler. Komut ancak ESC tuşuna basıldığında sonlanır. Satır işaretli değilse, komut uygulandığında program komuttan çıkar ve tekrar komutu çalıştırmanızı bekler.
Sürekli Çizim Modu seçeneğini aktif/inaktif yapmak için,
Ayarlar/Genel Ayarlar satırını tıklayın.
Çizim sekmesininde bulunan Sürekli Çizim Modu satırını tıklayın.
Satır işaretli ise işaret kalkacak, sürekli çizim modu iptal edilecektir. Satır işaretli değilse, işaretlenecek, Sürekli Çizim Modu aktif hale gelecektir.
Örneğin kullanıcı Aks komutunu çalıştırmak istesin;
Toolbardan Aks ikonu tıklanır.
Mesaj Satırında, “Aksın ilk noktasını verin” mesajı belirecektir.
Çizim alanında bir nokta tıklandığında mesaj satırındaki yazı, “Aksın ikinci noktasını verin” şeklinde değişecektir.
Çizim alanında bir nokta daha tıklandığında, aks oluşacaktır. Komutun çalışma süreci ve adımları mesaj satırıyla kullanıcının her an karşısındadır.
Obje seçimi gerektiren komutlarda komutu çalıştırmak için bir veya birden fazla objeye ihtiyaç vardır. Bu komutların çalıştırılma mantığı “komut çalıştırılır - obje seçilir” veya “obje seçilir - komut çalıştırılır” şeklindedir. Örneğin;
Önce Değiştir/Obje Özellikleri tıklanır, sonra obje seçilir.
Ya da;
Önce obje/objeler seçilir sonra Değiştir/ Obje Özellikleri komutu çalıştırılır.
Duvar, kiriş, kolon vb. komutlarda, komut çalıştırmak için obje seçimi gerekmez. Bu komutlarda çizim alanı tıklanır ve obje oluşturulur.
Bir komut çalıştırırken başka bir komut tıklanırsa, çalışılan komut iptal olur ve tıklanan komut aktif hale gelir.
Bunun yanında bazı komutlar ilk çalışılan komutları iptal etmez. Bu komutlar, ara komut gibi çalışırlar. Bir komut çalıştırılırken, ara bir komut çalıştırılırsa, çalışılan ilk komut iptal olmadan, ara komut aktif olur , komut bittikten sonra ilk komut kaldığı yerden devam eder. Zoom Pencere, Kaydır, Lokal Nokta Tanımla, Paralel ve Dik Referans gibi komutlar ara komutlarıdır.
Programda intelli fare desteği vardır. Intelli fare kullanılması durumunda orta tuş komut tekrarı olarak çalışır. İstenirse orta tuşa klavyeden bir fonksiyon tuşu da atanabilir. İntelli farenin kaydırma tekerlekleri programda görüntünün sağa-sola, yukarı-aşağı kaydırılmasında kullanır.