Korkuluk ayarları

Korkuluk ayarları diyalogunda, korkuluk ve küpeşte elemanlarının parametre ve seçenekleri ayarlanır. Korkuluk objesi çizilmeden önce veya çizildikten sonra elemanın özellikleri bu diyalogta düzenlenir.

Korkuluk ayarlarına müdahale etmek için:

Yapılan bu ayarlar yeni çizilecek korkuluklar için geçerlidir.  Çizilmiş korkuluk elemanlarının ayarlarını değiştirmek de mümkündür. Bunun için;

image87.gif

Korkuluk Genel Ayarları Sekmesi

 

image94.gif

Korkuluk profili ön görüntüsü : Üzerinde çalışılan korkuluk objesinin  3 boyutlu görüntüsüdür. Fareyi sol tuşunu basılı tutup hareket ettirerek görüntüyü kendi etrafında döndürebilirsiniz. Fareyi sağ tuşuna basılı tutup hareket ettirerek görüntüyü yakınlaştırıp uzaklaştırabilirsiniz.

Dikmeler : Korkuluk çizilmeden sadece panel ve/veya küpeştelerle oluşturulmuş bir korkuluk objesinde bitiş, başlangıç ve köşelere dikey eleman (bir anlamda korkuluk) çizme ihtiyacını karşılayan objeler olan dikmelerin tanımlanması bu tabloda yapılır.

image84.gif

Başlangıç dikmesi : Korkuluk objesinin ilk noktasında yerleştirilen dikey profildir.

Köşe dikmesi : Korkuluk objesinin ara noktalarına yerleştirilen dikey profillerdir.

Bitiş dikmesi : Korkuluk objesinin son noktasına yerleştirilen dikey profildir.

Öteleme : Dikmenin korkuluk objesinden uzaklığını ayarlar. Negatif ve pozitif değere göre dikme, sola ve sağa ötelenir.

Üste uzatma : Sağda tabloda Uzatma tipi Z yönü seçildiğinde işlev kazanan bu sütun, dikme elemanın üstten ne kadar uzayacağını veya kısalacağını belirler. Pozitif değer uzayacak, negatif değer ise kısalacak anlamındadır.

Profil : Dikme objesinin kesitini belirleyen sütundur. Listeden uygun olan bir profil seçiniz.

Uzatma tipi : 3 boyutlu profilin  hangi yöntemle oluşturulacağını belirleyen sütundur.

Uzatma tipi -> Lokal z yönü uzatma : Bu yöntem, yatay düzlemde 2B olarak tanımlı bir kesitin z lokal eksen yönünde uzatılması ile profil elde edilmesini sağlayan yöntemdir.

Uzatma tipi -> Lokal y yönü uzatma : Bu yöntem, dikey düzlemde 2B olarak tanımlı bir kesitin y lokal eksen yönünde uzatılması ile profil elde edilmesini sağlayan yöntemdir.

Uzatma tipi -> Lokal x yönü uzatma : Bu yöntem, dikey düzlemde 2B olarak tanımlı bir kesitin x  lokal eksen yönünde uzatılması ile profil elde edilmesini sağlayan yöntemdir.

Uzatma tipi -> Lokal z yönü dönüş : Bu yöntem, dikey düzlemde 2B olarak tanımlı bir kesittin z  lokal eksen yönünde (kendi ekseni etrafında) döndürülme  ile profil elde edilmesini sağlayan yöntemdir.

Kalınlık :  Uzatma tipi “uzatma” seçilen profil elemanının kalınlığı bu sütunda verilir.

Materyal: Listeden ilgili profil için kullanılacak materyal seçilir.

Gerçek doku uzunluğu : Kullanılan materyalin doku uzunluğu girilir. Örneğin; 1 girilirse seçilen materyal dokusu genişliği 1 birim olarak alınır ve ilgili duvarlar üzerine kaplanır. Dokunun kare şeklinde olduğu düşünülürse obje yüzeyleri 1x1 ebadında dokular yan yana dizilerek kaplanır. Her yüzey için ayrı ayrı belirlenebilir.

Korkuluk Adı:. Korkulukları program, varsayılan olarak bir isimlendirecektir. Bu satırda korkuluğun ismi görülür, istenirse başka bir isim verilebilir.

Renk : Korkulukların rengi tıklandığında açılan renk paletinden seçilir.

Çizgi tipi : Korkuluk objesinin çizgi tipi, tıklandığında açılan listeden seçilir.

Kot : Korkuluk objesinin kat tabanına göre kot değeridir. Negatif ya da pozitif değere göre korkuluk, yukarı ya da aşağı ötelenir.

Nokta sayısı : Korkuluk ve dikmelerde, döndürülmüş obje yöntemi ile oluşturulan dikey profillerin kenar sayısını belirler. Büyük değer daha yoğun bir dairellik elde edilmesine olanak verir. Varsayılan değer uygundur.

Arşivden yükle : Daha önce hazırlanıp diske ya da proje kayıt edilmiş profil çeşitlerini projeye çağırır.

Yol: Korkuluk objesinin yerleştirme işleminde yerleşim, Tüm yol( tüm çizgi) boyunca mı, yoksa  her bir yol parçası (çizgi parçası) boyunca mı olacağını düzenleyen seçenektir. Tüm yol seçilirse, sağda yerleşim yöntemi olarak belirtilen yöntem, yolun tamamı için uygulanır. Yol parçası seçilirse, yöntem, ara parçaların her birinde uygulanır.

Yerleşim : Korkuluk objesinin yerleştirme işleminde, yerleşimin yol boyunca sığdırılarak mı yapılacağı, yoksa, sonda artık kalmasına izin verilerek mi düzenleyeyeceğini belirleyen seçenektir. Sığdr seçildiğinde, korkuluk profilleri  aralık gözetmeksizin yol boyunca eşit dağılacak şekilde oluşturulur. Sığdırma seçeneği işaretlenirse, her bir korkuluk profili, kendisi için tanımlanmış mesafelerle oluşturulur ve sonda ne kadar aralık kalırsa öyle bırakılır.

Ters çevir : Bu seçenek  korkuluğun kendi düzlemine göre simetrisini alır.

Korkuluk ve dikmeleri tabana uzat : Obje tabanlı çizilen ve kot değeri verilen korkuluklarda, dikey korkuluk ve dikmelerin, belirli bir tabana otomatik uzatılması işlemi gerçekleştirir.  Bu işlem, özelikle merdivenlerde kıvrımlı kısımdan sahanlık kısmına doğru oluşacak olan kot farklıklarında, korkuluk dikmelerinin sahanlık üzerine uzatılmasnı sağlar.

Korkuluk Birim Ayarları

Korkuluk birim ayarları sekmesinde korkuluklar, küpeşteler ve korkuluk-küpeşte  arası panellerin tanımı yapılır. Tanımla aşamasında, dikey profiller korkuluk, yatay profiller küpeşte olarak adlandırılmıştır.

Korkuluklar: Korkuluklar bu tabloda yapılır.  Her bir korkuluk profili tabloda bir satır olarak tanımlanır.  Tabloda bulunan sütunların açıklamaları şöyledir:

image90.gif

Korkuluklar -> N : Korkulukların numarasıdır ve tanımladıkça tabloda satır numarasına denk gelecektir. Korkuluk numaraları soldan sağa 1’den başlayarak verilir. Buna göre tanımlnan korkuluk sisteminde, soldaki ilk profil, 1 nolu korkuluk olacaktır. Tanımladıkça sağa doğru numara artacaktır.

Korkuluklar -> Uzaklık : İki korkuluk arasında kalan mesafe verilir.

Korkuluklar -> Üst küpeşte indeksi : Korkuluğun, üstten hangi küpeşteye kadar uzatılacağı veya üstten hangi küpeştede kesileceği bu sütunda verilir. Altta tabloda tanımlanan küpeşteler kendi sistemi içerisinde numaralıdır. Bu sütunda bir küpeşte numarası seçilir. Numara verilmesi yerine ,varsayılan seçilmesi genelde birbirine denk gelecek şekilde sistemi oluşturur. Bunun dışındaki korkuluk sistemi için ilgili küpeşenin indeks numarasını belirten uygun bir numara seçilir.

Korkuluklar -> Alt küpeşte indeksi : Korkuluğun, alttan hangi küpeşteye kadar uzatılacağı veya alttan hangi küpeştede kesileceği bu sütunda verilir. Altta tabloda tanımlanan küpeşteler kendi sistemi içerisinde numaralıdır. Bu sütunda bir küpeşte numarası seçilir. Numara verilmesi yerine ,varsayılan seçilmesi genelde birbirine denk gelecek şekilde sistemi oluşturur. Bunun dışındaki korkuluk sistemi için ilgili küpeşenin indeks numarasını belirten uygun bir numara seçilir.

Korkuluklar –> Üste uzat : Korkuluğun üstten ne kadar uzayacağını veya kısalacağını belirler. Pozitif değer uzayacak, negatif değer ise kısalacak anlamındadır.

Korkuluklar –> Alta uzat : Korkuluğun alttan ne kadar uzayacağını veya kısalacağını belirler. Pozitif değer uzayacak, negatif değer ise kısalacak anlamındadır.

Korkuluklar -> Öteleme :  Korkuluk objesinin sistemden uzaklığını ayarlar. Negatif ve pozitif değere göre korkuluk, öteye veya geriye ötelenir.

Korkuluklar -> Profil : Korkuluk objesinin kesitini belirleyen sütundur. Listeden uygun olan bir profil seçiniz.

Korkuluklar -> Uzatma tipi : 3 boyutlu profilin  hangi yöntemle oluşturulacağını belirleyen sütundur.

Uzatma tipi -> Lokal z yönü uzatma : Bu yöntem, yatay düzlemde 2B olarak tanımlı bir kesitin z lokal eksen yönünde uzatılması ile profil elde edilmesini sağlayan yöntemdir.

Uzatma tipi -> Lokal y yönü uzatma : Bu yöntem, dikey düzlemde 2B olarak tanımlı bir kesitin ylokal eksen yönünde uzatılması ile profil elde edilmesini sağlayan yöntemdir.

Uzatma tipi -> Lokal x yönü uzatma : Bu yöntem, dikey düzlemde 2B olarak tanımlı bir kesitin x  lokal eksen yönünde uzatılması ile profil elde edilmesini sağlayan yöntemdir.

Uzatma tipi -> Lokal z yönü dönüş : Bu yöntem, dikey düzlemde 2B olarak tanımlı bir kesittin z  lokal eksen yönünde (kendi ekseni etrafında) döndürülme  ile profil elde edilmesini sağlayan yöntemdir.

Korkuluklar ->Kalınlık : Uzatma tipi “uzatma” seçilen profil elemanının kalınlığı bu sütunda verilir.

Korkuluklar -> Materyal : Listeden ilgili profil için kullanılacak materyal seçilir.

Korkuluklar -> Gerçek doku uzunluğu : Kullanılan materyalin doku uzunluğu girilir. Örneğin; 1 girilirse seçilen materyal dokusu genişliği 1 birim olarak alınır ve ilgili duvarlar üzerine kaplanır. Dokunun kare şeklinde olduğu düşünülürse obje yüzeyleri 1x1 ebadında dokular yan yana dizilerek kaplanır. Her yüzey için ayrı ayrı belirlenebilir.

Ekle : Tabloda en alta boş bir satır açar.

Öne ekle : Tabloda imlecin bulunduğu satırın üstünde boş bir satır açar.

Kopya : Tabloda imlecin bulunduğu satırdaki değerleri kopyalayarak en altta yeni bir satır açar.

Öne Kopya : Tabloda imlecin bulunduğu satırdaki değerleri kopyalayarak, imlecin bulunduğu satırın üstünde yeni bir satır açar.

Sil : Tabloda imlecin bulunduğu satırı siler.

Plakalar: Korkuluk ve küpeşteler arasında bulunan plakalar bu tablo yardımıyla tanımlanır.

image89.gif

Plakalar -> N : Plakaların numarasıdır ve tanımladıkça tabloda satır numarasına denk gelecektir.

Plakalar -> Üst küpeşte indeksi : Plakanın, üstten hangi küpeşteye kadar uzatılacağı veya üstten hangi küpeştede kesileceği bu sütunda verilir. Altta tabloda tanımlanan küpeşteler kendi sistemi içerisinde numaralıdır. Bu sütunda bir küpeşte numarası seçilir. Numara verilmesi yerine ,varsayılan seçilmesi genelde birbirine denk gelecek şekilde sistemi oluşturur. Bunun dışındaki plaka sistemi için ilgili küpeşenin indeks numarasını belirten uygun bir numara seçilir.

Plakalar -> Alt küpeşte indeksi : Plakanın, altan hangi küpeşteye kadar uzatılacağı veya alttan hangi küpeştede kesileceği bu sütunda verilir. Altta tabloda tanımlanan küpeşteler kendi sistemi içerisinde numaralıdır. Bu sütunda bir küpeşte numarası seçilir. Numara verilmesi yerine ,varsayılan seçilmesi genelde birbirine denk gelecek şekilde sistemi oluşturur. Bunun dışındaki plaka sistemi için ilgili küpeşenin indeks numarasını belirten uygun bir numara seçilir.

Plakalar -> Sol korkuluk indeksi : Plakanın, soldan hangi korkuluğa kadar uzatılacağı veya soldan hangi korkulukta kesileceği bu sütunda verilir. Üstte tabloda tanımlanan korkuluklar kendi sistemi içerisinde numaralıdır. Bu sütunda bir korkuluk numarası seçilir. Numara verilmesi yerine ,varsayılan seçilmesi genelde birbirine denk gelecek şekilde sistemi oluşturur. Bunun dışındaki plaka sistemi için ilgili korkuluğun indeks numarasını belirten uygun bir numara seçilir.

Plakalar -> Sağ korkuluk indeksi : Plakanın, sağdan hangi korkuluğa kadar uzatılacağı veya sağdan hangi korkulukta kesileceği bu sütunda verilir. Üstte tabloda tanımlanan korkuluklar kendi sistemi içerisinde numaralıdır. Bu sütunda bir korkuluk numarası seçilir. Numara verilmesi yerine ,varsayılan seçilmesi genelde birbirine denk gelecek şekilde sistemi oluşturur. Bunun dışındaki plaka sistemi için ilgili korkuluğun indeks numarasını belirten uygun bir numara seçilir.

Plakalar -> Üste uzat : Plakanın üstten ne kadar uzayacağını veya kısalacağını belirler. Pozitif değer uzayacak, negatif değer ise kısalacak anlamındadır.

Plakalar -> Alta uzat : Plakanın alttan ne kadar uzayacağını veya kısalacağını belirler. Pozitif değer uzayacak, negatif değer ise kısalacak anlamındadır.

Plakalar -> Sola uzat : Plakanın soldan ne kadar uzayacağını veya kısalacağını belirler. Pozitif değer  uzayacak, negatif değer ise kısalacak anlamındadır.

Plakalar -> Sağa uzat : Plakanın sağdan ne kadar uzayacağını veya kısalacağını belirler. Pozitif değer  uzayacak, negatif değer ise kısalacak anlamındadır.

Plakalar -> Öteleme :  Korkuluk objesinin sistemden uzaklığını ayarlar. Negatif ve pozitif değere göre korkuluk, öteye veya geriye ötelenir.

Plakalar ->Kalınlık : Plaka elemanının kalınlığı bu sütunda verilir.

Plakalar -> Materyal: Listeden ilgili plaka için kullanılacak materyal seçilir.

Plakalar -> Gerçek doku uzunluğu : Kullanılan materyalin doku uzunluğu girilir. Örneğin; 1 girilirse seçilen materyal dokusu genişliği 1 birim olarak alınır ve ilgili duvarlar üzerine kaplanır. Dokunun kare şeklinde olduğu düşünülürse obje yüzeyleri 1x1 ebadında dokular yan yana dizilerek kaplanır. Her yüzey için ayrı ayrı belirlenebilir.

Ekle : Tabloda en alta boş bir satır açar.

Kopya : Tabloda imlecin bulunduğu satırdaki değerleri kopyalayarak en altta yeni bir satır açar.

Sil : Tabloda imlecin bulunduğu satırı siler.

Ters çevir : Kullanılan profilin dikeyde ortasından geçen eksene göre simetrisini alır.

Küpeşteler : Küpeşteler bu tabloda yapılır.  Her bir küpeşte profili tabloda bir satır olarak tanımlanır.  Tabloda bulunan sütunların açıklamaları şöyledir:

image92.gif

Küpeşteler -> N : Küpeştelerin numarasıdır ve tanımladıkça tabloda bir satır numarasına denk gelecektir. Küpeşte numaraları üstten alta doğru 1’den başlayarak verilir. Buna göre tanımlanan küpeşte sisteminde, üstteki ilk satır, 1 nolu küpeşte olacaktır. Tanımladıkça alta doğru numara artacaktır.

Küpeşteler -> Yükseklik : Küpeştenin tabana göre kot değeridir. En üstteki küpeşte en büyük kot değerine sahiptir ve 1. satırdadır.

Küpeşteler -> Sol korkuluk indeksi : Küpeştenin, soldan hangi korkuluğa kadar uzatılacağı veya  solda hangi korkulukta kesileceği bu sütunda verilir. Diyalogta üstte bulunan tabloda tanımlanan korkuluklar, kendi sistemi içerisinde zaten numaralıdır. Bu sütunda bir korkuluk numarası seçilir. Numara verilmesi yerine varsayılan seçilmesi genelde birbirine denk gelecek şekilde sistemi oluşturur. Bunun dışındaki tanımlanacak olan küpeşte sistemi için ilgili korkuluğun indeks numarasını belirten uygun bir numara listeden seçilir.

Korkuluklar -> Sağ korkuluk küpeşte indeksi : Küpeştenin, sağdan hangi korkuluğa kadar uzatılacağı veya  sağda hangi korkulukta kesileceği bu sütunda verilir. Diyalogta üstte bulunan tabloda tanımlanan korkuluklar, kendi sistemi içerisinde zaten numaralıdır. Bu sütunda bir korkuluk numarası seçilir. Numara verilmesi yerine varsayılan seçilmesi genelde birbirine denk gelecek şekilde sistemi oluşturur. Bunun dışındaki tanımlanacak olan küpeşte sistemi için ilgili korkuluğun indeks numarasını belirten uygun bir numara listeden seçilir.

Küpeşteler –> Sola uzat : Küpeştenin sola ne kadar uzayacağını veya soldan ne kadar kısalacağını belirler. Pozitif değer uzayacak, negatif değer ise kısalacak anlamındadır.

Küpeşteler –> Sağa uzat : Küpeştenin sağa ne kadar uzayacağını veya sağdan ne kadar kısalacağını belirler. Pozitif değer uzayacak, negatif değer ise kısalacak anlamındadır.

Küpeşteler -> Öteleme :  Küpeşte objesinin sistemden uzaklığını ayarlar. Negatif ve pozitif değere göre korkuluk, öteye veya geriye ötelenir.

Küpeşteler -> Profil : Küpeşte objesinin kesitini belirleyen sütundur. Listeden uygun olan bir profil seçiniz.

Küpeşteler -> Materyal: Listeden ilgili profil için kullanılacak materyal seçilir.

Küpeşteler -> Gerçek doku uzunluğu : Kullanılan materyalin doku uzunluğu girilir. Örneğin; 1 girilirse seçilen materyal dokusu genişliği 1 birim olarak alınır ve ilgili duvarlar üzerine kaplanır. Dokunun kare şeklinde olduğu düşünülürse obje yüzeyleri 1x1 ebadında dokular yan yana dizilerek kaplanır. Her yüzey için ayrı ayrı belirlenebilir.

Ekle : Tabloda en alta boş bir satır açar.

Kopya : Tabloda imlecin bulunduğu satırdaki değerleri kopyalayarak en altta yeni bir satır açar.

Sil : Tabloda imlecin bulunduğu satırı siler.

Sırala : Tanımlanan küpeşte elemanlarını verilen yükseklik değerlerine göre üstten alta doğru numaralandıracak şekilde sıralar.

3Boyutlu ön görüntü : Üzerinde çalışılan korkuluk objesinin  3 boyutlu görüntüsüdür. Fareyi sol tuşunu basılı tutup hareket ettirerek görüntüyü kendi etrafında döndürebilirsiniz. Fareyi sağ tuşuna basılı tutup hareket ettirerek görüntüyü yakınlaştırıp uzaklaştırabilirsiniz.

image88.gif

Arşivden profil yükle : Daha önce hazırlanıp diske ya da proje kayıt edilmiş profil çeşitlerini projeye çağırır.

Arşivden korkuluk yükle : Daha önce hazırlanıp diske ya da proje kayıt edilmiş korkuluk çeşitlerini projeye çağırır.

Arşive korkuluk kaydet : Hazırlanan korkuluk sistemini diske kayıt eder.

Korkuluğu sıfırla : Tanımlanmış tüm korkuluk sistemini tabloyu temizleyerek siler.

Seçimi temizle: Tabloda seçilen herhangi bir eleman 3 boyutlu görüntüde yeşil bir renkte izlenir. Bu komut o seçimi kaldırır.