Oluştur: Tıklandığında Materyal Editörü Diyaloğu açılır. Buradan yeni materyal tanımlanır.
Değiştir: Önce materyal listesinden bir materyal seçilir. Değiştir butonu tıklandığında materyal editörü açılır. Buradan, seçilen materyalin ayarlarında değişiklikler yapılabilir.
Sil: Materyal listesinden materyal seçilip tıklandığında, seçilen materyal silinir.
Kullanılmayan Materyalleri Sil: Tıklandığında projede herhangi bir objelerde kullanılmamış tüm materyalleri kaldırıır.
Arşivden Yükle: Daha önceden kayıt edilmiş materyalleri projeye ekler. Tıklandığında açılan diyalogta shitf ve/veya ctrl tuşuna basarak birden fazla materyal tek seferde projeye alabilirsiniz.
Çevre rengi: Malzemenin kendi rengidir.
Yayılma rengi: Malzemenin ışık aldığı zamanki rengidir.
Speküler renk: Parlaklık rengidir.
Opasite ve yansıtma
Parlaklık ve parlaklık şiddetiyle, materyal tanımlanmış objenin ışık aldığındaki parlaklık değerleri girilebilir. Şeffaflık objelere geçirgenlik yani arkasını gösterme özelliği kazandırır. Değer 100 girilirse materyal tamamen şeffaf görünecek ve altında, arkasında veya üstündeki diğer objeleri gösterecek, kendi dokusu görünmeyecektir. 50 olduğunda yarı yarıya çalışır. Yani arkasını gösterme özelliği yarıya düşerken kendi dokusunu da gösterir. Yansıma materyale etrafındaki objeleri yansıtma özelliği kazandırır. Değer 100 olduğunda materyal kaplanan obje tamamen ayna özelliğinde olur. Aydınlanma bu materyalin tanımlandığı nesnelere ışık kaynağı özelliği kazandırır. Örneğin bir küreye aydınlanma değeri verilmiş materyal kaplanır ve radiosity hesabı yapılırsa ışık kaynağı özelliği gösterir.
Doku1: Önündeki kutucuk işaretli ise burada seçili doku kullanılacaktır. İşaretli değilse renkler kısmında tanımlı renkler materyal olarak alınır.
Doku2: Önündeki kutucuk işaretli iken seç butonuna basılıp bir doku seçildiğinde belirtilen oranlarda doku 1’le karışarak materyali oluşturacaktır.
Opaklık: Yüzey dokusunun siyah ve beyaz olma durumuna göre opaklık özelliği ayarlanır. Bu özelliği anlamak için üzeri yazılı olan dokulardan birini seçin. Opaklık değeri arttırıldıkça siyah kısımlar doku1’de tanımlanan dokuyla kaplanırken beyaz kısımların şeffaflığı artacaktır. Dokuların hangi kısımlarının opak (siyah), hangi kısımların şeffaf (beyaz) olduğunu anlamak için herhangi bir boyama programında dokuları açıp grey scale olarak bakılabilir.
Kabartma: Bu özellik dokuların derz, girinti çıkıntılar gibi özelliklerini en iyi hale getirmek için kullanılır. Doku 1’e düz bir doku tanımlayın. Kabartmaya derzli bir doku tanımlayın. Değeri 100 yapın ve render alın. Düz doku üzerinde, kabartmada seçilen doku derzleri oluşacaktır. Kabartma özelliğini, doku1 ve kabartmada aynı dokuyu seçip doku kabartmalarını daha iyi vurgulayarak da kullanmak mümkündür.
Parlaklık: Objenin ışık alma durumuna göre aydınlanan blögesinde seçilen doku görülür.
Yansıma: Materyal kaplanan obje yada yüzey, yansımada tanımlanan materyali de gösterir. Aynı zamanda yansıma değeri olarak girilen değer kadar yansıma yapar. Değer 100 olduğunda materyalini de koruyarak ayna özelliği gösterir. Değer 50 olduğunda yansıtma özelliği yarıya düşer. Not: Bu yansımanın opasite ve yansıtma bölümündeki yansımadan farkı ayna özelliğini alırken kendi materyalini de korumasıdır.
Kaydet: Oluşturulan materyali materyal listesine ekler. Hem ideCAD Mimari’de hem ideCAD Render’da istenilen projenin içinde materyal editöründen tekrar yüklenmek suretiyle kullanılabilir.
Yükle: Kaydedilen materyaller, yükle butonun basarak materyal listesinden seçilip kulllanılabilir.
Ortam ve yaygın renk aynı olsun: İşaretli ise yaygın renge müdahale edilemez, ortam rengiyle aynı renk alınır.
Seçili objelere uygula: Seçili objeler varken, bu seçenek aktif hale getirilip tamam butonuna tıklanırsa, seçili tüm objelere materyal kaplanır.