ideYAPI programları pencere mantığı ile çalışılır. Pencereler, kat pencereleri ve çizim pencereleri olmak üzere iki kısma ayrılır.
Kat pencereleri üç boyutlu pencerelerdir. Duvar, kolon, kiriş, döşeme vb. üç boyutlu objeler sadece bu pencerelerde girilebilir. Kat pencerelerine girilen objeler katları, kat pencereleri de üst üste gelerek binanın tamamını oluştururlar. Bu pencerelerde kesit, görünüş ve 3-Boyutlu görüntü almak mümkündür.
Kat pencereleri iki kısımda incelenebilir. Herhangi bir kattaki objelerin bir kısmı katın tabanında, bir kısmı katın tavanında, bir kısmı da hem tabanında hem de tavanında yer alır. ideYAPI programlarında bilgi girişleri bu taban-tavan mantığı ile yapılır. Buna göre her kat penceresinin bir tavanı, bir de tabanı vardır. Kat tavanı “Kalıp Planı Modu”, kat tabanı da “Mimari Plan Modu” olarak adlandırılır.
Duvar, kapı-pencere, temel objeleri vs. gibi objeler kat tabanında yer alır. Bu yüzden, bu objeler sadece Mimari Plan Modunda çizilebilir. Kalıp Planı Modunda iken, bu objelere ait komutlar inaktif olurlar. Kiriş, döşeme vb. objeler ise kat tavanında yer alırlar. Mimari plan modu objelerinin tersine, bu objeler de Mimari Plan Modu aktif iken, inaktif olurlar. Aks, kolon vb. objeler ise her iki modda da çizilebilirler. Çünkü bu objeler hem kat tavanı, hem de kat tabanında mevcuttur.
Modlar arası geçiş yapmak için;
Araçlar/(Mimari Plan/Kalıp Planı) tıklanır.
Komut tıklandığı sırada Mimari Plan Modunda bulunuluyorsa, Kalıp Planı Moduna, Kalıp Planı Modunda bulunuluyorsa, Mimari Plan Moduna geçilir.
Aynı işlem klavyeden Shift+Tab tuşuna basılarak, ya da toolbardan Mimari Plan/Kalıp Planı ikonu tıklanarak da yapılabilir.
Bir katın kalıp planı, bir üst katın mimarı planını taşıyacak olan sistemdir. Bu yüzden, kalıp planında girilecek kiriş ve döşemelerin, bir üst katın mimari planı ile uyum içinde olması gerekir. Programda bu işi kolaylaştırıcı önemli bir özellik mevcuttur. Bir katta girilen duvarlar, bu katın altında yer alan katın kalıp planı modunda, silik sanal çizgiler olarak görünür. Düğüm noktasına kilitlenme aktif ise, fare imleci bu duvarların düğüm noktalarına da atlar. Bu imkan sayesinde kalıp planları süratle ve hatasız bir biçimde oluşturulabilir.
Farklı moddaki bir objenin nasıl görüneceği Objelerin Katlardaki Görünürlüğü diyalogunda tanımlanır.
Ayarlar/Objelerin Katlardaki Görünürlüğü satırı tıklanır.
Açılan görünüm ayarları yapılır.
Çizim pencereleri iki boyutlu pencerelerdir. Kat pencerelerindeki Kalıp Planı/Mimari Plan mantığı bu pencerelerde geçerli değildir. Bu pencerelerde sadece ilkel obje (çizgi, çember, yay, eğri vb.) çizimleri ve bu objelerle ilgili (fillet, chamfer, trim, uzat vb.) işlemler yapılabilir. Üç boyutlu obje çizim komutları ve bunlarla ilgili diğer komutlar bu pencerelerde aktif değildir.
Çizim pencerelerinden kopyalanan objeler kat pencerelerine yapıştırılabilir, fakat kat pencerelerinden kopyalanan objeler çizim pencerelerine yapıştırılamaz. Bununla birlikte, çizim pencesinden, başka bir çizim penceresine kopyalama yapılabileceğinden, 3 boyuttaki objeler 2 boyuta aktarılarak, çalışılmak istenen 2 boyut çizim penceresine yapıştırılabilir. Kesit, görünüş, plan ve açılım pencereleri, çizim penceresi sınıfına girerler.
Yeni çizim penceresi açmak için Proje/Yeni 2B Penceresi tıklanır. Açılan 2-boyutlu çizim penceresinde 2-boyutlu ilkel objeler (çizgi, çember, yay, eğri vs.) kullanılarak çizimler yapılabilir.