Söve ayarları

Söve Ayarları diyalogu, söve objesi ile ilgili parametreleri ekrana getirir.

image14.jpg

 

Söve ayarları diyalogunda Genel ayarlar ve Yapı Bileşenleri olmak üzere 2 sekme bulunmaktadır.

Genel Ayarlar sekmesi:

Üst sekmesi:

Söve elemanının üst parçasının özelliklerinin ayarlandığı sekmedir. Üst parça, kapı/pencere elemanını saran söve objesininin üst kısmını ifade eder.

Üstte : Söve elemanının üst parçasının çizer ya da çizmez.

Yapılış tipi -> Sürekli :  Söve elemanın üst parçası, pencere/kapı elemanını kesintisiz ve sürekli formda sarar. Bu seçenekle söveyi, üst ve yan parçalarla birilikte bir bütün olarak oluşturursunuz.

Yapılış tipi -> Kesme : Bu seçenekle söve elemanın üst parçası, sövenin yan parçalarından ayrılır. Üst kısım, yan parçaların arasında başka bir parça olarak  oluşturulur.

Yapılış tipi -> Uzatma : Bu seçenekle söve elemanın üst parçası, yan parçalardan ayrılır ve ayrıca üst parçaların sağdan ve soldan belirli bir uzunlukta dışarı taşması sağlanabilir. Uzatma değerleri altta diyalogta bulunan "a" ve "b" isimli satırlarda verilebilir.

Ofset : Söve elemanının üst parçasının pencere/kapı elemanının üst kısmından ne kadar uzakta oluşturulacağını belirler. Sıfır verilirse söve elemanın üst parçası kapı/pencere elemanının üst kısmıyla bitişik  oluşturulur. Bu satıra değer vererek üst parçayı daha uzağa öteyebilirsiniz.

Profil Seçimi : Profil arşivini açar. Söve için kullanacağınız profili seçilir.

Düşey sekmesi :

Düşey : Söve elemanının yan parçalarını çizer ya da çizmez.

Üstte uzatma : Söve elemanının üst parçası  "kesme" seçeneği ile oluşturulsa aktif hale gelir. a ve b satırlarına yazacağınız değerler ile söve yan parçalarının üstte ne kadar taşacağını belirleyebilirsiniz.

Altta uzatma : Söve elemanının alt parçası  "kesme" seçeneği ile oluşturulsa aktif hale gelir. a ve b satırlarına yazacağınız değerler ile söve yan parçalarının altta ne kadar taşacağını belirleyebilirsiniz.

Sol ofset : Söve elemanının yan parçalarının pencere/kapı elemanından ne kadar uzakta oluşturulacağını belirler. Sıfır verilirse sol yan parçası kapı/pencere elemanının sol kısmıyla bitişik  oluşturulur. Bu satıra değer vererek sol yan parçayı daha uzağa öteyebilirsiniz.

Sağ ofset : Söve elemanının yan parçalarının pencere/kapı elemanından ne kadar uzakta oluşturulacağını belirler. Sıfır verilirse sağ yan parçası kapı/pencere elemanının sağ kısmıyla bitişik  oluşturulur. Bu satıra değer vererek sağ yan parçayı daha uzağa öteyebilirsiniz.

Profil seçimi : Profil arşivini açar. Söve için kullanacağınız profili seçilir.

Alt Sekmesi

Söve elemanının alt parçasının özelliklerinin ayarlandığı sekmedir. Alt parça, kapı/pencere elemanını saran söve objesininin alt kısmını ifade eder.

Altta : Söve elemanının alt parçasının çizer ya da çizmez.

Yapılış tipi -> Sürekli : Söve elemanın alt parçası, pencere/kapı elemanını kesintisiz ve sürekli formda sarar. Bu seçenekle söveyi, alt ve yan parçalarla birilikte bir bütün olarak oluşturursunuz.

Yapılış tipi -> Kesme : Bu seçenekle söve elemanın alt parçası, sövenin yan parçalarından ayrılır. Üst kısım, yan parçaların arasında başka bir parça olarak  oluşturulur.

Yapılış tipi -> Uzatma : Bu seçenekle söve elemanın alt parçası, yan parçalardan ayrılır ve ayrıca alt parçaların sağdan ve soldan belirli bir uzunlukta dışarı taşması sağlanabilir. Uzatma değerleri altta diyalogta bulunan "a" ve "b" isimli satırlarda verilebilir.

Ofset : Söve elemanının alt parçasının pencere/kapı elemanının alt kısmından ne kadar uzakta oluşturulacağını belirler. Sıfır verilirse söve elemanın alt parçası kapı/pencere elemanının alt kısmıyla bitişik  oluşturulur. Bu satıra değer vererek alt parçayı daha uzağa öteyebilirsiniz.

Profil Seçimi : Profil arşivini açar. Söve için kullanacağınız profili seçilir.

Kilit Taşı sekmesi

Kilit taşı : İşaretlenirse, söve objesinin üst kısmına kilit taşı yerleştirilir.

Yapılış -> a1 : Kilit taşının kalınlığıdır. Bu değerin neresi olduğuna ilişkin bilgiye yukarıdaki şekilden bakabilirsiniz.

Yapılış -> Alt profil objesi var : Kilit taşından verilen değerlere göre ikinci bir çıkıntıyı ofsetleyerek oluşturur.

Yapılış -> a2 : Alt profilin genişliğidir. Bu değerin neresi olduğuna ilişkin bilgiye yukarıdaki şekilden bakabilirsiniz.

Yapılış -> a3 : Alt profilin kalınlğıdır. Bu değerin neresi olduğuna ilişkin bilgiye yukarıdaki şekilden bakabilirsiniz.

Ofset : Kilit taşının söve elemandan ne kadar uzakta oluşturulacağını belirler.  Bu satıra değer vererek kilit taşını öteyebilirsiniz.

Profil seçimi : Profil arşivini açar. Kilit taşı için kullanılacak profil seçilir.

Materyaller sekmesi

Aynı materyal : Bu seçenek, söve üst parçasına atanan materyal tipinin tüm yüzeyler için de kullanılmasını sağlar. Parçalara tek tek aynı materyal tipini atamak yerine bu seçeneği kullarak işlemi tek seferde yerine getirebilirsiniz.

Söve : Söve üst parçasının materyal tipini listeden seçebilirsiniz.

Üstte: Söve üst parçasının materyal tipini listeden seçebilirsiniz.

Düşey : Söve yan parçalarının materyal tipini listeden seçebilirsiniz.

Altta: Söve alt parçasının materyal tipini listeden seçebilirsiniz.

Kilit taşı : Kilit taşının materyal tipini listeden seçebilirsiniz.

Diğer sekmesi

Renk :  Söve objesinin rengi ayarlanır.

Duvar ara kesitine uzat : Duvar ile doğrama arasında kalan bölgede söve kalınlığını ayarlar.

Çizgi tipi : Söve objesinin çizgi tipini ayarlar.

Dio’nun diğer tarafına yerleştir : Söve objesinin duvar eksenine göre simetresini alır.

Yapı Bileşenleri sekmesi:

Yapı Bileşenleri Ekle :   Detaylı yapı bileşenleri metrajı için tanımlanan yapı malzemelerini objeye atar.

Bileşen seçimi diyalogunda bulunan parametreler şunlardır:

Kullanım bölümünde ;

Değişiklik yok: Söz konusu obje için atanacak malzemenin miktarı, daha önce malzeme tanımında belirlendiği büyüklükte kullanılması istendiği zaman işaretlenir.

Yüzde oranı: Bu satır, daha önce malzeme tanımında belirlenen miktarın, aynı diyalogta bulunan “Değer 1” satırında girilen değer kadar yüzdesi ile kullanılmak istendiği zaman işaretlenir. Örneğin,  malzeme miktarı 70 ise, “Değer 1”  satırında 40 yazıyorsa, malzeme miktarı %40*70 kadar kullanılacak demektir.

Yeni tanımlı: Bu satır, daha önce malzeme tanımında belirlenen miktarın  yerine  aynı diyalogta bulunan “Değer 1”  satırında girilen miktarın kullanılması için işaretlenir.

Çarpan: Bu satır, daha önce malzeme tanımında belirlenen miktar  ile  aynı diyalogta bulunan “Değer 1”  satırında girilen değerin çarpımın sonucunda bulunan değerin miktar olarak kullanılması için işaretlenir.

Kesirli : Bu satır, daha önce malzeme tanımında belirlenen miktarın aynı diyalogta bulunan “Değer 1”  ve “Değer 2” satırlarında girilen değerlerin oluşturduğu kesir değeri kadar kullanılması için işaretlenir. “Değer 1” pay “Değer 2” paydadır.

Oranla: Malzemenin hangi ölçeğe  –alana, çevreye, uzunluğa vs- , bölgeye -yan alan, üst, kenar vs- oranlanacağı belirlenir.  Oranla  liste kutusunun içeriği işlem yapılan objeye ve malzemenin ölçüsüne göre otomatik belirlenir. Örneğin kolon için işlem yapılıyorsa farklı bir liste, kütüphane için işlem yapılıyorsa farklı bir liste, hacim ise farklı bir liste, alan ise farklı bir liste oluşacaktır.

Oranla listesinde söve objesi ve malzeme ölçüsüne göre beliren satırlar şunlardır:

 

Söve

Ölçü

Listede çıkan

Açıklama

Sabit

Bağımsız

Malzeme tanımlanırken bulunan uzunluk ölçüsü, uzunluk değeri olarak aynen kullanılacak demektir.

Uzunluk

Bağımsız

Malzeme tanımlanırken bulunan uzunluk ölçüsü, uzunluk değeri olarak aynen kullanılacak demektir.

Boy

Malzeme tanımlanırken bulunan uzunluk ölçüsü ile söve boyu  çarpılarak, malzemenin uzunluğu bulunacak  demektir.

Alan

Bağımsız

Malzeme tanımlanırken bulunan alan ölçüsü miktar olarak aynen kullanılacak demektir.

Dış alan

Malzeme tanımlanırken bulunan alan ölçüsü, söve dış alanı ile çarpılarak kullanılacak demektir.

Hacim

Bağımsız

 

Malzeme tanımlanırken bulunan hacim ölçüsü, malzemenin hacim miktarı olarak aynen kullanılacak demektir.

Dış alan

Malzeme tanımlanırken bulunan alan ölçüsü, söve dış alanı ile çarpılarak kullanılacak demektir.

Sayı

Bağımsız

Malzeme tanımlanırken bulunan sayı ölçüsü, malzeme sayısı olarak aynen kullanılacak demektir.

 

Adet

Malzeme tanımlanırken bulunan sayı ölçüsü, söve adedi ile çarpılarak kullanılacak demektir.