Toolbar , Menü Özelleştirme ve Kısa Yol Tanımlama

Kullanıcı özelleştirme ile kendi düzenini programa yansıtabilir. Toolbarları ve menüleri istediği gibi düzenler. Yeni toolbar oluşturabilir, ikon ekleyebilir veya çıkartabilir. Menülere komut ekleyebilir veya çıkartabilir.

Özelleştirme işlemi  Özelleştirme diyalogunda yapılır. Kullanıcı Özelleştirme diyalogunu iki şekilde açabilir.

Diyalogda üç sekme bulunmaktadır.

Komutlar

Komutlar sekmesinde, kategoride komutlar menü düzeninde listelenmiştir.  Bu kategorilerde de, ilgili menüye ait komutlar bulunmaktadır. Ayrıca tüm komutların listelendiği Tüm Komutlar kategorisi de bulunmaktadır.

Seçilen kategoriye göre sağ tarafta  düğmeler (ikonlar) otomatik değişmektedir. İkonlar tıklandığında “Tanımlama” bölümünde ikonun ne olduğu ve ne iş yaptığı yazar.

Toolbarlar

Toolbarlar bu sekmede listelenir. Listede bazı toolbarlar işaretlidir. İşaretli olan toolbarlar programda görünür. Aksi durumda görünmez.

Ayrıca programda otomatik toolbar yönetimi de vardır. Çalışılan komuta göre bazı toolbarlar otomatik görünür, bazıları görünmez. Örneğin duvar modunda iken Duvar toolbarı program tarafından açılır. Moddan çıktıktan sonra kapatılır.

Kullanıcı toolbarları istediği zaman açar istediği zaman kapatır.

Yeni butonu ile yeni toolbarlar oluşturulabilir.

Sil butonu ile toolbar silebilir.

Sıfırla butonu ile default bir toolbar üzerinde yapılan değişiklikler iptal edilebilir. İlk haline getirilir.

Hepsini Sıfırla butonu ile default toolbarlar üzerinde yapılan bütün değişikler iptal edilirler. İlk haline getirilirler.

Menüyü Sıfırla butonu ile menüde yapılan bütün değişiklikler iptal edilir. İlk haline getirilir.

Kullanıcı yeni bir toolbar tanımlamak için Yeni butonunu tıklar ve bir isim verir. Toolbar önce ikonsuz oluşturulur. Kullanıcı komutlar sekmesine  geçer.  Kategori seçer. Kategoriye göre listelenen düğmelerden(ikonlardan) istediği ikonu sürükleyip, yeni toolbara bırakır.  Aynı işlemi diğer komutlar için de yapabilir.

İkonlar mevcut toolbarlara veya menülere de sürüklenip bırakılabilir.

Özelleştirme diyalogu açıkken ikon veya menü üzerinde farenin  sağ tuşuna basılırsa bir menü açılır. Bu menüde şu komutlar bulunmaktadır.

Sil: Tıklanan komutu menüden veya toolbardan çıkartır.

Resim: Toolbarda komutun ikon olarak görünmesini sağlar.

Yazı: Toolbarda veya menüde komutun yazı olarak görünmesini sağlar.

Resim ve Yazı: Toolbarda veya menüde komutların hem yazı olarak hem de ikon olarak görünmesini sağlar.

Yeni Grup Başlat: Menüye veya toolbara ayırıcı koyar.

Toolbarlar sekmesinde “Yardımları Göster” işaretli ise toolbarda bir süre herhangi bir ikonun üzerinde beklenince oluşan yardım görülebilecektir.

Toolbarları  taşımak için toolbarı sürükleyip istediğiniz yere bırakın. Toolbarın kenarlarını çekiştirerek toolbarı farklı boyutlara getirebilirsiniz.

Özelleştir diyalogunda  herhangi bir komut farenin orta tuşuna atanabilir. Başka bir deyişle, farenin orta tuşunu kullanarak, herhangi bir komutu çalıştırabilirsiniz.  Herhangi bir komut farenin orta tuşuna atanmak istenirse;

Özelleştir diyalogunu kapatın ve farenin orta buşuna basın. Atadığınız komut çalışacaktır

Kısa yol tanımlama

Kısa yol tanımlama sekmesinde tüm komutların listesi ekrana getirilir. Kullanıcı istediği komutu seçer ve klavyeden atamak istediği tuş veya tuşlara basar. Atanan kısa yol tuşunun başka komutla çakışıp çakışmadığı bilgisini program kullanıcıya iletir. Kısa yol tuşu çakışması varsa, çakışan komutlara ait kısa yol tuşları değiştirilebilir. Özelleştir kısa yol tuşları diyalogunda bulunan Sıfırla butonu kısa yolları varsayılan durumuna döndürür. Sil butonu is atanan bir kısa yolu iptal eder.